#1 Praatstoel – World Suïcide Prevention Day

Hoi allemaal,

Vandaag het eerste artikel voor Praatstoel.
Gisteren was het World Suïcide Prevention Day en omdat ik een paar inzendingen kreeg met de vraag of het onderwerp suïcide besproken kon worden gaan we het hier vandaag over hebben. Ik vind het best een heftig onderwerp en eigenlijk schrijf ik nooit echt artikels over heftige dingen, dus misschien is het juist goed om dat nu een keer wel te doen.
Zeker omdat dit een onderwerp is wat juist bespreekbaar gemaakt moet worden en niet in de doofpot gestopt moet worden om er vervolgens maar zoveel mogelijk over te zwijgen.

Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige heb ik een paar keer met dit onderwerp te maken gehad. Ik vond dat best heftig, omdat het voor mij moeilijk voor te stellen is dat iemand een einde aan zijn of haar leven wil maken. Ook heb ik een keer in mijn omgeving meegemaakt dat iemand een poging tot suïcide gedaan heeft. Gelukkig is die poging mislukt en daar was diegene uiteindelijk zelf ook heel blij mee.
Diegene vertelde dat het vaak de pijn is die mensen willen doden en niet zichzelf in de eerste plaats. Dat zette me aan het denken. Ik vroeg me af wat er dan voor zorgt dat die pijn zo intens is. Het kan van alles zijn, maar het belangrijkste is dat mensen hun verhaal kwijt kunnen, dat er iemand is die luistert en niet meteen oordeelt.
Vorig jaar was er op social media een actie waarbij mensen een symbooltje op hun hand tekenden: de zogenoemde roomie. Door middel van de roomie lieten zij weten: ”Als je ergens mee zit kun je bij mij terecht met je verhaal. Ik zal naar je luisteren en er voor je zijn. Je hoeft niet alleen te vechten tegen je problemen, je bent niet alleen er zijn heel veel mensen die om je geven”

Als je dit leest en je zit ergens mee, weet dan dat je bij mij terechtkan. Praten is misschien geen directe oplossing, maar het kan wel een indirecte oplossing zijn.
Als je vermoed dat iemand kampt met suïcidale gedachten, probeer het onderwerp aan te gaan en de vraag te stellen of je vermoedens kloppen. Natuurlijk is dit misschien lastig, net als iemand in vertrouwen nemen om te vertellen waar je mee zit en wat jou zoveel pijn doet, maar het is ontzettend belangrijk om erover te praten.

Tot zover het eerste artikel voor Praatstoel.
Ik hoop dat jullie er iets aan hebben en delen mag natuurlijk altijd.

Fijne avond,

Liefs Cynthia

2 reacties op ‘#1 Praatstoel – World Suïcide Prevention Day

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s